top of page

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1. Ποσα χρηματα χρωστω στον ΕΟΠΥΥ?

Απ. Στο https://eservices.eopyy.gov.gr/eHealthInbox/ παταμε το [Αναλυση Οφειλων]. Αποθηκευεται ένα αρχειο excel που το ανοιγουμε. Αθροιζουμε την στηλη «Υπολοιπο» (στηλη L). Αυτό το χρεος αφορα το υπολοιπο που είναι ρυθμισμενο σε 120 δοσεις. Σε αυτό δεν περιλαμβανονται τα cb2020, 2/3 του cb2021 (20 μηνων συνολικα). Αυτά δεν είναι γνωστα αλλα μπορουν να υπολογιστουν. 20 μηνιαιες υποβολες * μεσοσταθμικο clawback 35% = 7 μηνιαιες υποβολες που πρεπει να επιστραφουν. Τι ποσο είναι αυτό? Πολλαπλασιαζουμε την μεση μηνιαια υποβολη μας επι 7 και το προσθετουμε στο ποσο των 120 δοσεων. Οι προεισπραξεις που ηδη εχουν γινει (το 2021) εχουν αφαιρεθει και οι δοσεις που εχουν ηδη δοθει (μετα την ρυθμιση) εχουν αφαιρεθει με τον υπολογισμο αυτό.

Παραδειγμα: στηλη L αθροισμα =SUM(L3:L25) = 40.000 και 7 υποβολες των 7.000 = 49.000 = 89.000 ευρω.

Υπολογισμοι: Το υπολοιπο 2/3 του cb2021 προκυπτει αως εξης: 10.3/12 μηνες που εχουμε διανυσει – 3μηνες * 70% παρακρατηση -> 2.1 μηνες -> 8/12=2/3 = 8 μηνες

Για να βρουμε την μεση μηνιαια υποβολη: Πηγαινουμε στο e ΔΑΠΥ https://eservices.eopyy.gov.gr/eEOPYY/faces/login.xhtml και μπαινουμε στο [Ενεργειες]à[ Γραφικες παραστασεις υποβολων] à Επιλεγουμε 2020 και βλεπουμε τον μεσο ορο στο «αιτουμενο ποσο ανα μηνα μετα από ελεγχο υποβολης».

Μεσοσταθμικο clawback 2020,2021: Το 1ο εξαμηνο του 2020 ειχε χαμηλο cb λογω lockdown, το 2ο είναι αγνωστο και το 2021 εχει > 40% à μεσοσταθμικα περιπου 35%


2 Το clawback προκειται να μειωθει? Ακουσα ότι δοθήκαν 15 εκατομμυρια.

Απ. Όχι. Το clawback σχεδον μηδενίστηκε όταν μπηκαν οι ασφαλιστικες τιμες και οι τιμες ΦΕΚ μειωθηκαν κατά 45% περιπου, και εκ τοτε εχει ανοδικη πορεια με αποτελεσμα σε 4 ετη να ξαναφτασει το 45%.
Τα 15 εκατομμυρια που δόθηκαν θα μειωσουν το clawback από 44.04% στο 40.34%. Η μείωση αυτή είναι αστεία και δεν μπορεί να αναχαιτίσει στο ελάχιστο την πορεια του clawback.


3. Ποσο πρεπει να αυξηθει ο προυπολογισμος για να πληρωνονται ολες οι εξετασεις που εκτελουνται με ασφαλιστικες τιμες και ποσο για να πληρωνονται ολες με τιμες ΦΕΚ?

Απ. Το clawback είναι 44%, το rebate μαζι με τις αλυσιδες είναι μεσοσταθμικα ανω του 20%. Αρα ο προυπολογισμος πρεπει να είναι της ταξεως των 930 εκατομμυριων για να πληρωνονται ολες οι εξετασεις με ασφαλιστικες τιμες. Αν η πληρωμη γινονταν σε τιμες ΦΕΚ θα απαιτουνταν 930/0.55 = 1 δις 700 εκατομμυρια ευρω. Ο προυπολογισμος αυτή την στιγμη είναι τα 410 εκατομμυρια.

4. Ποσο τις % της κάθε υποβολης θα πληρωνομαι εφ εξης:

Απ. Από κάθε υποβολη αφαιρειται 1 δοση από τις 120 και το 70% του clawback που αυτή την στιγμη είναι 44% της υποβολης. Οι παρακρατησεις είναι: δοση=περιπου 5% της υποβολης, προεισπραξη= 31%, προκαταβολη φορου = 20%. Συνολο 56% παρακρατηση. Αρα το πληρωτεο είναι της ταξεως του 40-45% της υποβολης. Όμως (α) δεν εχουν καταλογιστει ποσα για τα clawback 2020, 2021 και αυτά θα πρεπει να κρατηθουν. Αν εμπαιναν σε 10ετη δανειο (120 δοσεις) θα αφαιρουσαν ένα άλλο 6% της υποβολης, αν εμπαιναν σε 5ετη δανειο θα αφαιρουσαν ένα άλλο 12% της υποβολης κοκ και (β) ο νομος προβλεπει ότι με την γνωστοποιηση ενός clawback εξαμηνου, εισπράττεται σε 12 δοσεις και το υπολοιπο 30% του clawback. Αρα θα υπαρχει και άλλη μειωση στο πληρωτεο ποσο.Παραδειγμα: Υπολογισμος παρακρατησης: εστω δοση 500 ευρω + clawback *70% = 2100 ευρω (για υποβολη 7000 ευρω) + 20% παρακρατηση φορου = 4000 ευρω ή 57% της υποβολης. Αρα πληρωνεσαι 3000/7000 ευρω. Στο μελλον θα είναι μικροτερο το ποσο αυτό λογω γνωστοποιησης των clawback 2020,2021 και εισπραξης τους μαζι με το 30% που υπολειπεται.

5. Παρολο που υπαρχουν τοσο μεγαλες παρακρατησεις από τον ΕΟΠΥΥ και πληρωνω προμηθευτες και προσωπικο στην ωρα τους, μου μενει και μια μικρη αμοιβη για εμενα. Πως εξηγειται αυτό?

Απ. Αυτά ειναι κερδη από την ιδιωτικη πελατεια σου. Από τον ΕΟΠΥΥ δεν βγαζεις τιποτα. Ισως να δινεις και ένα μερος των κερδων σου για να καλυψεις και την χασουρα του ΕΟΠΥΥ. Αθροιστικα όμως ο χρονος/υλικα που αφιερωνεις στον ΕΟΠΥΥ είναι πολλαπλασιος του χρονου/υλικων για την ιδιωτικη πελατεια σου, και αυτόν τον χρονο δεν τον πληρωνεσαι


6. Τι είναι τα ποιοτικα κριτηρια που θα καθορισουν τις αμοιβες στο μελλον?

Απ. Αναλογα με το αν εχεις ιδιοκτητους αναλυτες, αναλογα με το ποσο καινουργιοι ειναι, αναλογα με το ποσο προσωπικο που εχεις, αναλογα με τα ISO που εχεις θα είναι και η αποζημιωση των εξετασεων. Ενας που στελνει σε φασον τις εξετασεις θα αμειβεται με το minimum της τιμης της εξετασης ενώ ενας με καινουργιο εξοπλισμο, ISO και προσωπικο με το maximum. Αλλαζοντας την τιμη αποζημιωσης, ουσιαστικα ανακατανεμεις το clawback και το μετρο αυτό είναι ισοτιμο σαν να βαζεις μικροτερο clawback σε ορισμενους και μεγαλυτερο clawback σε αλλους. Αν τα παραρτηματα των αλυσιδων καλυπτονται από τον εξοπλισμο και τα ISO του κυριου εργαστηριου της αλυσιδας, τοτε τα μικρα εργαστηρια θα βγουν ζημιωμένα από το μετρο αυτό.

7. Τι κανουν οι αλυσίδες με τα clawback τους?

Απ. Εχουν κερδισει δικαστικα αναστολη εισπραξης του clawback και στις οικονομικες εκθέσεις τους ενημερωνουν τους μετοχους τους ότι «Η Εταιρεία έχει ασκήσει αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, ενώ έχει επίσης ασκήσει προσφυγές και αιτήσεις αναστολής κατά των ατομικών πράξεων του ΕΟΠΥΥ στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Σημειώνεται ότι η Εταιρεία έχει ήδη σε πρώτο στάδιο δικαιωθεί με αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών σύμφωνα με τις οποίες αναστέλεται η ισχύς των ως άνω διοικητικών πράξεων του ΕΟΠΥΥ. Εντούτοις οι αποφάσεις θεωρούνται εκκρεμείς και έχουν παραπεμφθεί στο ΣτΕ. Η Διοίκηση της Εταιρείας με την σύμφωνη γνώμη των νομικών συμβούλων της, θεωρεί ότι τελικώς θα δικαιωθεί.»

8. Εχω κερδισει αναστολη εισπραξης του clawback δικαστικα. Δεν πληρωνω δοσεις, προεισπραξη κλπ?

Απ. Όχι τα πληρωνεις όλα κανονικα γιατι ο ΕΟΠΥΥ αγνοει αυτές τις δικαστικες αποφασεις. Συμψηφιζει, βαζει 120 δοσεις, κανει προεισπραξεις κλπ κανονικα.

9. Αν προχωρησω σε αναστολη εκτελεσης παραπεμπτικων ΕΟΠΥΥ, μπορει ο τελευταιος να μου διακοψη την συμβαση?

Απ. Η γνωμοδοτηση του δικηγορου του Συν.Εργασ.Ια αναφερει «Εν κατακλείδι, νόμιμα μπορούν να τελούν οι εργαστηριακοί ιατροί σε αναστολή εκτέλεσης παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ επί πιστώσει, νόμιμα να συνεχίζουν να εκτελούν τις αντίστοιχες εξετάσεις ιδιωτικά, όπως και πριν, ο δε ΕΟΠΥΥ σε καμία περίπτωση δεν δύναται εν προκειμένω να επικαλεσθεί το άρθρο 15 της Σύμβασης και να καταγγείλει και διακόψει τη Σύμβαση, χωρίς οι εργαστηριακοί ιατροί να έχουν καμία αξίωση κατά του Ταμείου.» βλ https://docs.wixstatic.com/ugd/5ee530_2d32b99e7ac848a7b1b374feef6f9d49.pdf στο http://synergasia.org

10. Μπορω νομιμα να εισπραξω προσθετη αμοιβη για εξετασεις ΕΟΠΥΥ?

Απ. Η γνωμοδοτηση του δικηγορου του Συν.Εργασ.Ια αναφερει ότι είναι δυνατο κατω από όμως από ορισμενες προυποθεσεις. βλ https://docs.wixstatic.com/ugd/5ee530_9988124863f94a588afa39ac3e715c03.pdf στο http://synergasia.org

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page