top of page

Δελτίο τύπου 10.01.2022 για το clawback και την νέα διατίμηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝ.ΕΡΓΑΣ.ΙΑ


Τα ιδιωτικά εργαστήρια σήμερα εκτελούν >90% των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας με την διενέργεια τεστ για τον SARS-Cov2 σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές και με πολύ γρήγορη έκδοση των αποτελεσμάτων. Ωστόσο αντί να υποστηριχτούν από το κράτος βάλλονται συστηματικά από αυτό με διάφορους τρόπους:


Α. Αυτή την στιγμή βιώνουμε δραματικά την ξεκάθαρη κοροϊδία με την κλοπή δεδουλευμένων μας στον ΕΟΠΥΥ μέσω των ληστρικών clawback, rebate και ασφαλιστικών τιμών που «αρπάζουν» το 70-80% της ονομαστικής αξίας των παραπεμπτικών. Το υπόλοιπο που αφήνουν δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των υλικών, των λειτουργικών μας εξόδων και των αποσβέσεων του εξοπλισμού μας. Συνεπώς, δεν απομένει κάτι για την αμοιβή μας ως ιατροί με πολλά χρόνια σπουδών, με ευθύνη και κίνδυνο στην εκτέλεση του έργου μας. Θα πρέπει η πολιτεία να μας αντιμετωπίζει ως ιατρούς και όχι σαν παρασκευαστές. Έχουμε δικαίωμα ιατρικής επίσκεψης και δικαίωμα συνταγογραφησης (με αγροτικό, 1 έτος παθολογίας στην ειδικότητα). Είμαστε ενάντια στις τιμολογήσεις τύπου 1.23 ευρώ η μικροσκοπική εξέταση αίματος και 1.60 η αιμοσφαιρίνη κοπράνων που μας προσβάλουν, και εν τελεί κάνουν ζημιά στην υγεία των πολιτών. Θα πρέπει να ανατιμολογηθει σειρά εξετάσεων με γνώμονα την αύξηση του κόστους υλικών και τις εργατοώρες μας που απαιτούνται για την πραγματοποίηση τους. Προφανώς και δεν αποζημιώνεται ένας κλινικός ιατρός μόνο για το μελάνι και το χαρτί που δαπανά σε μια ιατρική επίσκεψη (τα υλικά του), αλλά για την γνώση που έχει αποκτήσει μετα από χρόνια σπουδών, την εμπειρία του, την ευθύνη του και την επικινδυνότητά του εργου του. Το ίδιο ισχύει και για τον εργαστηριακό ιατρό. Καλούμε λοιπόν τα μέλη μας να εφαρμόσουν ιατρική επίσκεψη για κάθε ασθενή που μπαίνει στο ιατρείο μας. Η επίσκεψη αυτή θα περιλαμβάνει και το κόστος αιμοληψίας και της γνωμάτευσης (προφορικής ή γραπτής) των αποτελεσμάτων. Η επίσκεψη αυτή πρέπει να έχει ένα κατώτερο όριο τα 15 ευρώ (χωρίς ανώτερο όριο) γιατί κατά την άσκηση της ιατρικής δεν πρέπει θίγεται η αξιοπρέπεια μας ως ιατροί (βλ κώδικα ιατρικής δεοντολογίας). Ιατρικές επισκέψεις που πληρώνονται με κέρματα ευτελίζουν το επάγγελμα μας και δεν είναι επιτρεπτές για επιστήμονές που σέβονται τον εαυτό τους και τα χρονιά σπουδών τους. Πέρα από την ιατρική επίσκεψη που είναι υποχρέωση μας, αυτή δεν μπορεί να αντισταθμίσει στο ελάχιστο την ζημιά μας. Πρωταρχικός σκοπός είναι η άμεση και οριστική, αμετάκλητη κατάργηση των rebate και clawback. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προσανατολίζεται σε αυτό, αλλά σχεδιάζει περαιτέρω περικοπές στις αμοιβές μας με βάση την παλαιότητα του εξοπλισμού μας. Επιπρόσθετα υπάρχουν παρεμβάσεις από ιατρικούς συλλόγους η άλλους φορείς που ζητούν συνεχώς νέες εξετάσεις να συνταγογραφουνται, χωρίς να ζητούν ισόποση αύξηση του προϋπολογισμού και χωρίς να αναφέρουν που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά, αυξάνοντας εν γνώση τους το clawback. Καταδικάζουμε αυτές τις λαϊκίστικες παρεμβάσεις που θίγουν τους εργαστηριακούς ιατρούς. Το «βαρέλι δεν έχει πάτο», η υπομονή μας εξαντλήθηκε και θα οργανωθούν δυναμικές αντιδράσεις με διακοπή ή αναστολή εξυπηρέτησης του ΕΟΠΥΥ εως την πλήρη κατάργηση των rebate και clawback. Άλλη λύση δεν υπάρχει μιας και τα απλά μαθηματικά υποδεικνύουν ότι το «λουκέτο» των κοπών μιας ζωής είναι απελπιστικά κοντά.


Β. Η πρακτική της διατίμησης των εργαστηριακών τεστ Covid που ακολουθεί η Ελληνική κυβέρνηση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία τους. Πλέον στην Ελλάδα, αντίθετα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, μπορεί να δει κάποιος τα πάντα: ψευδώς θετικά Rapid tests στην κορύφωση του κύματος της πανδημίας, ψευδώς αρνητικές PCR, PCR με ευαισθησία μικρότερη των Rapid κλπ. Αυτή είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία και γιαυτο ευθύνεται αποκλειστικά το κράτος γιατί κοιτάει μόνο το κόστος χωρίς να υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια. Τώρα έχει ρίξει επιπρόσθετα την τιμή των μοριακών τεστ (PCR) με νέα διατίμηση. Υπάρχουν λογής και λογής PCR, όπως in house, άλλες που δεν κάνουν extraction και άλλες που έχουν ευαισθησία μικρότερη των rapid. Όπως υπάρχουν και Rapid που δεν «πιάνουν» σχεδόν τίποτα από τα θετικά. Προφανώς και τα γνωρίζει αυτά το κράτος αλλά προκειμένου να είναι αρεστό στους πολίτες οδηγεί με τις συνεχείς διατιμήσεις στο να έχουμε πλέον τα πιο αναξιόπιστα τεστ στον πλανήτη! Αυτό μόνο ζημιά κάνει στην πανδημία και τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής είναι πλέον ορατά. Πρέπει να καταργηθούν οι διατιμήσεις και να κινηθεί η ελεύθερη αγορά ώστε να υπάρχουν και ποιοτικά τεστ (με υψηλότερο κόστος) για οποίον δεν κάνει τεστ για «τυπικούς λόγους». Επίσης η πιθανότητα μόλυνσης (δική μας και του προσωπικού μας) είναι πλέον κατά πολύ υψηλότερη με την νέα παραλλαγή του ιού και αυτό αυξάνει το κόστος της δειγματοληψίας. Εμείς σαν Εργαστηριακοί ιατροί ζητούμε την κατάργηση κάθε διατίμησης, την αναβάθμιση της ποιότητας των τεστ και η λήψη να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και όχι από μαθητευομένους εξωεργαστηριακους. Μετα την νέα διατίμηση που επιβλήθηκε αυθαίρετα, ζητάμε από τους συνάδελφους την διακοπή εξυπηρέτησης των τεστ Covid19 στο ιατρείο (που ισχύει η διατίμηση) και να γίνονται μόνο με δειγματοληψία κατ οικον. Υπάρχουν οι δημόσιες δομές που μπορούν να αναλάβουν τα τεστ αυτά όπου υπάρχει ανάγκη. Επίσης καλούμε τους συναδέλφους να στραφούν προς τα πλέον αξιόπιστα τεστ γιατί προέχει η ποιότητα των αποτελεσμάτων. Το κόστος στις κατ’ οικον επισκέψεις μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με την ποιότητα που προσφέρουν. Την ευθύνη για την κίνηση μας αυτή την φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση.


Το ΔΣ του ΣυνΕργασΙα

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page