top of page

Σχετικά με την σύναντηση του «Συντονιστικού» με τον Υπουργό Υγείας για το claw back

Το «Συντονιστικό» που εχει αυτοανακηρυχθεί εκπρόσωπος μας συνεχιζει να μας ζημιωνει με την σταση του. Στις 03.11.2021 συναντήθηκε με τον υπουργο κο Πλευρη και αντι της καταργησης του clawback και της κατάργησης των προεισπραξεων που μας εχουν οικονομικά καταστρέψει, πήρε 15 εκατομμύρια για το 2021, μια υπόσχεση για αλλα 37,6 εκατομμύρια στο μέλλον και «λογια του αερα» για διαβουλευσεις για την μείωση του clawback από το 2022. Ακόμα και η μείωση της αποζημίωσης βάση «ποιοτικών» δήθεν κριτηρίων προχωράει κανονικά! Τι πήρε το «Συντονιστικό»? ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ! Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 για διαγνωστικές εξετάσεις μειώθηκε. Όπως μπορείτε να δείτε στα αναλυτικά σημειώματα για τον υπολογισμό του clawback ανα κατηγορια για τις παρακρατησεις Ιουνιου, Ιουλιου που μας εχουν κοινοποιηθεί, τα ποσα του προϋπολογισμού σε ολες τις κατηγορίες είναι μειωμένα τον Ιουλιο σε σχέση με τον Ιουνιο. Αυτό συμβαίνει γιατι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ στο δεύτερο εξάμηνό του 2021 μειώθηκε κατά 24,6 εκατομμύρια (ΦΕΚ 2076, 20/5/2021 αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 29274) σε σχεση με τον προηγούμενο (1η τροπ 61931, ΦΕΚ 894, 5/3/2021) από τα οποία τα 20 εκατομμύρια αφορουν τα Βιολογικα Υλικα και τις εξετασεις Ακτινολογων (τα υπολοιπα αφορουν πραξεις, εξετασεις πυρηνικής ιατρικης και διαγνωστικα ραδιοφαρμακα). Άρα στο 2ο εξάμηνό του 2021 είχαμε μείωση 24,6 εκατομμύρια και πήραμε 15 εκατομμύρια, δηλαδή είμαστε μειον 9.6 εκατομμύρια! Ακόμα και αν δοθούν τα 37,6 εκατομμύρια εως το τέλος του χρόνου (πράγμα που δεν είναι σίγουρο) τα +28 εκατομμύρια είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Το clawback τωρα είναι 44.04% και με αυτά που δοθήκαν θα παει 40.34%. Φυσικά και η μείωση αυτή είναι αστεία και δεν μπορεί να αναχαιτίσει στο ελάχιστο την ξέφρενη πορεια του clawback (βλ Εικονα1).


Ταυτόχρονα η έναρξη της προείσπραξης του clawback εχει βγάλει στην επιφάνεια την πραγματική εικονα που εως τωρα «κρυβονταν» με τα δεκαετή δάνεια που μας επεβαλε ο ΕΟΠΥΥ. Το ποσοστό της υποβολής, που είναι σε ασφαλιστικες τιμες μετα από αφαιρεση του rebate (και εχει υποστει ηδη 2 περικοπες), και εισπράττεται τελικα, δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των υλικών, των λειτουργικών μας εξόδων και των αποσβέσεων του εξοπλισμού μας Δεν μένει τίοποτα για αμοιβη δικια μας! (βλ Εικονα 2)Περα από αυτά έχουμε και το 10ετες δάνειο προς τον ΕΟΠΥΥ (εως το 2031) και δεν εχουν ανακοινωθεί τα cb2020B και cb2021Α. Σημειωνουμε ότι με το clawback σε τετοια δυσθεώρητα υψη, τα ποσα που δεν εχουν κρατηθει για 1 ετος + 7 μηνες είναι 40% x 19 μηνες = 7.6 υποβολες και υπολείπεται και ένα 30% 3 μηνων (που εγινε η παρακράτηση 70%) και τελικα είναι 8 ολόκληρες υποβολές ακόμα που χρωστάμε στον ΕΟΠΥΥ και δεν μας εχουν ανακοινωθεί. Ποσό που για ένα εργαστήριο με υποβολές πχ των 7.000 ευρω το μηνα είναι 56.000 ευρω! (πέρα από τα χρέη που έχουν ήδη καταλογιστεί). Το μέλλον είναι δυσοίωνο λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού το εξάμηνό αυτου και λογω της επικείμενης μείωσης της αποζημίωσης στα μικρα εργαστήρια μεσω ποιοτικών δηθεν κριτηρίων. Οσο παραμένουμε απραγοι γράφουμε χρέος για εμας και τα παιδια μας!

Το «Συντονιστικό» παρόλα τα παραπάνω «θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας και τον Πρόεδρο του Γ. Πατούλη με τον οποίο ξεκίνησε η λειτουργία του Συντονιστικού Οργάνου, αλλά και τον Π.Ι.Σ. και όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους που συνέβαλλαν στην θετική αυτή έκβαση». Η κοροϊδία είναι προφανής και θυμίζει τις ανακοινώσεις για «μηδενικό ή αρνητικό clawback» που έκαναν οι συνδικαλιστές μας κατά την επιβολή των ασφαλιστικών τιμών. Όχι μόνο δεν μας εκπροσωπεί το «Συντονιστικό», αλλά μας ζημιώνει κάθε μερα που περνάει. Συνάδελφοι πρέπει να αντιδράσουμε αμεσα, αλλιως το λουκετο είναι απελπιστικά κοντα! Η άμεση και οριστική, αμετάκλητη κατάργηση των μνημονιακων μέτρων rebate και clawback, ειναι αδιαπραγμάτευτη. Μπορούμε να το πετύχουμε γιατί το κράτος στηρίζεται αποκλειστικά σε εμάς για την ΠΦΥ.


Το ΔΣ του Συν.Εργασ.Ια

επιστολη-απαντηση2
.pdf
Download PDF • 269KBComments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page