top of page

ΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ.ΕΡΓΑΣ.ΙΑ

Σκοπός του συνδέσμου Συν.Εργασ.Ια. δεν είναι ούτε η στείρα κριτική, ούτε η διατήρηση των στρεβλώσεων που συντηρήθηκαν επί χρόνια από ορισμένους επιχειρηματίες υγείας εις βάρος του κράτους. Λαμβάνοντας υπόψιν μας την οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, θεωρούμε υποχρέωσή μας να προτείνουμε λύσεις που θεωρούμε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και σκοπό έχουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα.

A) ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ

Οι εργαστηριακοί γιατροί είναι οι πλέον παραγκωνισμένοι του κλάδου. Έχουν απαξιωθεί ως γιατροί ισότιμοι με τις υπόλοιπες ειδικότητες. Απαραίτητη είναι η θεσμική αναβάθμιση του εργαστηριακού γιατρού αρχικά με την αναγνώριση του ως ισότιμου με τους λεγόμενους κλινικούς γιατρούς με συγκεκριμένα μέτρα:

1) ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ: Δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση την ιατρική τους γνώση (οι ίδιοι είχαν δικαίωμα συνταγογράφησης ως αγροτικοί στρατιωτικοί ειδικευόμενοι). Αυτονόητη είναι η δυνατότητα συνταγογράφηση φαρμάκων που αφορούν και απαιτούνται για την διενέργεια των εργαστηριακών πράξεων. Σημειώνουμε ότι οι Βιοπαθολόγοι και Πυρηνικοί ιατροί έχουν εκπαιδευτεί περισσότερο στην Παθολογία από τους Γενικούς Ιατρούς (1 χρόνο αντί μισού).

2) ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ: Δικαίωμα παραπομπής για εξετάσεις μια και είναι οι ίδιοι οι καλύτεροι γνώστες των ενδείξεων και πολλά ευρήματα παραπέμπουν κατευθείαν σε συμπληρωματικό εργαστηριακό έλεγχο.

3) ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ: Αναγνώριση του κλινικού μέρους της ιατρικής πράξης του εργαστηριακού γιατρού (λήψη ιστορικού, αδρή κλινική εξέταση, αξιολόγηση και φυσικά γνωμάτευση), με παράλληλη αναγνώριση της ιατρικής επίσκεψης. (Πόσο άραγε κοστολογείται η γνωμάτευση μιας ακτινογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ όταν έχει τιμή ΦΕΚ 1,67 € ;;;)

4) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Πλήρης και αυστηρή απαγόρευση εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων από μη ειδικευμένους εργαστηριακούς γιατρούς. Η δικαιολογία της μη αμοιβής αποτελεί τη μεγαλύτερη υποκρισία στον χώρο μας γιατί δεν μπορεί να αθωώνεται η αυξημένη πιθανότητα ιατρικού λάθους επειδή δεν έχει “υποτίθεται” οικονομική ανταμοιβή. Απαγόρευση χορήγησης άδειας λειτουργίας σε ιατρεία εντός του χώρου των οποίων λειτουργούν μηχανήματα εργαστηριακών εξετάσεων χωρίς την παρουσία ειδικού όπως και απαγόρευση πραγματοποίησης εργαστηριακού ελέγχου από κλινικούς ιατρούς μέσω παραγγελίας εξετάσεων «φασόν» Θα πρέπει να απαγορευτεί και η λειτουργεία εργαστήριων που στερούνται τον απαραίτητο εξοπλισμό (αιμοληπτήρια), ακόμα και αν την στιγμή της αδειοδότησης τους τον είχαν.

5) ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ: Ο εργαστηριακός γιατρός δεν μπορεί να είναι «φάντασμα». Νομοθέτηση με σαφήνεια της παρουσίας υπεύθυνου ειδικευμένου γιατρού κατά την εκτέλεση εργαστηριακών ιατρικών πράξεων, με τήρηση αρχείου στο εργαστήριο και συν υπογραφή με το διαγνώστη. Απαγόρευση χορήγησης άδειας λειτουργίας σε ιατρεία εντός του χώρου των οποίων λειτουργούν μηχανήματα εργαστηριακών εξετάσεων χωρίς την παρουσία ειδικού.

6) ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ: Υποχρεωτική ενυπόγραφη γνωμάτευση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των εργαστηριακών εξετάσεων. Υπογεγραμμένη από τον εκτελέσαντα και τον διαγνώστη που μπορεί να είναι ο ίδιος.

7) ΟΡΙΑ: Ο εργαστηριακός γιατρός δεν είναι ρομπότ. Καθιέρωση ανώτερου ορίου εξετάσεων που μπορεί να πραγματοποιήσει και να γνωματεύσει ο εργαστηριακός γιατρός στο ωράριό του.

8) ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ: Να επανέλθει ως απαραίτητη προϋπόθεση στην περίπτωση εργαστηρίου σε εταιρική μορφή το 51% τουλάχιστον των μετόχων να είναι υποχρεωτικά εργαστηριακοί (και όχι κλινικοί) γιατροί. H κατάργηση αυτής της προϋπόθεσης αποτέλεσε την ταφόπλακα των εργαστηριακών ειδικοτήτων και έκανε τους γιατρούς υπαλλήλους πείνας του κάθε επιχειρηματία.

Β) Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΠΦΥ

Η συμμετοχή των ιδιωτικών εργαστηρίων στην ΠΦΥ πρέπει να είναι συμπληρωματική και μόνο των δημοσίων δομών. Επειδή η κατάσταση στα εργαστήρια των δημοσίων δομών και κυρίως του ΠΕΔΥ καθιστά προβληματική την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασφαλισμένων η ύπαρξη συμβάσεων κρίνεται στην παρούσα φάση απαραίτητη έως την πλήρη οργάνωση των δημοσίων δομών, υπό ξεκάθαρες όμως προϋποθέσεις που αναλύονται παρακάτω:

1) ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ: Οι συμβάσεις πρέπει να είναι συλλογικές.

2) ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ: Σύμβαση να δικαιούνται όλα τα εργαστήρια που έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, που επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας, χωρίς να βελτιώνουν την ποιότητα της ιατρικής πράξης.

3) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Οι συμβάσεις να καλύπτουν εξετάσεις που δεν μπορούν να γίνουν στις δομές του ΠΕΔΥ και του ΕΣΥ ή δεν μπορούν να γίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα [που πρέπει να ορίζεται σαφώς, σε σχέση με την ένδειξη και επί αυστηρού ελέγχου, με πρόβλεψη κυρώσεων στους παραβάτες, που θα δίνουν ψευδείς χρόνους αναμονής στο ΠΕΔΥ (το ξέραμε από το ΙΚΑ)].

4) ΟΡΙΑ: Να προβλέπεται μηνιαίο πλαφόν το οποίο για μεν τα Μικροβιολογικά εργαστήρια να καθορίζεται ως όριο αιτούμενης μηνιαίας δαπάνης και στα ακτινοδιαγνωστικά ως όριο αριθμού εξετάσεων ανά απεικονιστική μέθοδο (προτείνουμε την παράλληλη αύξηση της ισχύος των παραπεμπτικών σε 2 η 3 μήνες, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των ασφαλισμένων στα εργαστήρια κάθε 1η του μηνός). Το πλαφόν πρέπει να υπολογιστεί με βάση των προϋπολογισμό σε τέτοια επίπεδα ώστε να μπορεί να αποζημιώνεται εντός διμήνου.

5) ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ: Οι εργαστηριακές πράξεις να αποζημιώνονται με βάση το κρατικό τιμολόγιο (ΦΕΚ) χωρίς κανένα δικαίωμα αλλαγής παρά μόνο με έκδοση νέου ΠΔ μετά από γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και των επιστημονικών εταιρειών ανά ειδικότητα. Η έκδοση νέου προεδρικού διατάγματος κρίνεται απαραίτητη για τρεις λόγους.

α) Ανακοστολόγηση εξετάσεων, που έχουν κοστολογηθεί τελευταία φορά το 1991 και αρκετές, μερικές δεκαετίες πριν.

β) Εκσυγχρονισμός της αναχρονιστικής ονοματολογίας.

γ) Ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού εξετάσεων που δεν έχουν κοστολογηθεί, πράγμα που δίνει την δυνατότητα εκμετάλλευσης και ασάφειας. Είναι αυτονόητο ότι η ανακοστολόγηση θα πρέπει να γίνει με βάση αντικειμενικά κριτήρια κόστους κτήσης λειτουργίας συντήρησης των μηχανημάτων, αναλωσίμων, αμοιβών βοηθητικού προσωπικού ιατρικής πράξης. Στην αμοιβή να ενσωματωθεί η ιατρική επίσκεψη που θα ισοδυναμεί με την ιατρική επίσκεψη των υπολοίπων ειδικοτήτων και θα χρεώνεται ανά επίσκεψη και όχι ανά παραπεμπτικό. Να καταργηθεί οποιοδήποτε αναδρομικό ή μη μέτρο κουρέματος των αιτουμένων ποσών. Να προβλεφθεί ποσοστιαία, κλιμακωτή έκπτωση αφήνοντας άθικτο έναν ελάχιστο τζίρο. Η αποζημίωση κάθε μήνα θα πραγματοποιείται έως την τελευταία ημέρα του μεθεπόμενου μηνός υπό την προϋπόθεση ότι υπεβλήθησαν εγκαίρως τα απαραίτητα παραστατικά, χωρίς άλλες παρακρατήσεις πέραν του φόρου.

6) ΕΛΕΓΧΟΣ: Να προβλέπεται αυστηρός έλεγχος, κυρίως κατά την έκδοση του παραπεμπτικού, που θα στηρίζεται σε σαφείς κανόνες.

α) Άσκοπη επανάληψη εξετάσεων χωρίς ιατρική ένδειξη. π.χ. σε ασθενή που έκανε Triplex φλεβών κάτω άκρων να μην μπορεί από το πρόγραμμα να συνταγογραφηθεί επανέλεγχος εκτός εάν η πρώτη διάγνωση το επιβάλλει ή συντρέχει άλλος λόγος από την πρώτη παραπομπή, οπότε να απαιτείται έγκριση από ελεγκτή γιατρό.

β) Καθιέρωση ενδείξεων για τις εργαστηριακές εξετάσεις πέραν των οποίων δεν θα είναι δυνατή η συνταγογράφηση. Την ευθύνη για την καταγραφή των ενδείξεων να έχει ο παραπέμπων γιατρός ο οποίος να επιβαρύνεται με το κόστος της εξέτασης εάν αποδειχθεί ότι κατέγραψε ψευδείς ενδείξεις. Για να λειτουργήσει αυτή η διαδικασία να καθιερωθεί αναδρομικός δειγματοληπτικός έλεγχος από τον ελεγκτή γιατρό ο οποίος θα εξετάζει εκ των υστέρων τυχαία περιστατικά σε άμεσο χρόνο μετά την εξέταση ελέγχοντας εάν πραγματοποιήθηκε η αιτηθείσα εξέταση στον ασφαλισμένο και εάν υφίσταται η ένδειξη παραπομπής. Άρα θα πρέπει να καθιερωθούν ελεγκτές γιατροί οι οποίοι θα έχουν ως πλήρη και αποκλειστική απασχόληση το ελεγκτικό έργο και θα έχουν καλή γνώση των κανονισμών και των πρωτοκόλλων (όπως στο πρώην ΙΚΑ).

γ) Επιπλέον να καθιερωθεί στατιστικός έλεγχος μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων για την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και την υπερσυνταγογράφηση. Μετά την διαπίστωση τυχόν στατιστικών ενδείξεων παραβατικότητας να ακολουθεί αναλυτικός έλεγχος παραπέμποντος και εκτελούντος με αυστηρή τιμωρία αμφοτέρων, με χρέωση των κακώς χρεωμένων εξετάσεων και διακοπή σύμβασης επί ικανό διάστημα και επί υποτροπής οριστική. Θα μπορούσε να εισαχθεί η ανάγκη θεώρησης παραπεμπτικών για ασθενείς που μέσα σε ένα έτος έχουν υπερβεί ένα χρηματικό όριο για παρακλινικές εξετάσεις (π.χ. 1000 ευρώ).

Γ) ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ:

Έλεγχος της παράνομης διαφήμισης και του αθέμιτου ανταγωνισμού, με απαγόρευση τηλεοπτικών και άλλης μορφής διαφημίσεων καθώς και κάθε είδους προσφορών ιατρικών υπηρεσιών ή ασφαλιστικών προϊόντων. Νομοθετική διάταξη για την αντιμετώπιση των κάθε είδους ιατρικών εταιρειών ισότιμα με τα φυσικά πρόσωπα με δυνατότητα λήψης πειθαρχικών ποινών και από τους οικείους Ιατρικούς συλλόγους.

Δ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

1) ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΕΩΣ 31/12/2011: Αποτελεί μάλλον παγκόσμιο φαινόμενο η απλήρωτη εργασία επί σχεδόν πενταετία, που αντί να πληρώνεται εντόκως, “κουρεύεται” σε μεγάλο ποσοστό. Η πλήρης εξόφληση αυτών των ληξιπρόθεσμων αποτελεί ηθική υποχρέωση της πολιτείας μια και είναι δεδουλευμένα εντός προϋπολογισμών ή σε αρκετές περιπτώσεις εκχωρημένα σε τράπεζες άρα επιβαρυμένα με τόκους.

2) ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΕΟΠΥΥ: Ο κατάλογος εδώ είναι μακροσκελής και περιλαμβάνει:

α) Παρακρατηθέν 10% από 1/1/2012 έως και 31/1/2015. Θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε 2,5 δεδουλευμένους μήνες.

β) Clawback και rebate 2013 το οποίο αντιστοιχεί στο 90% τεσσάρων μηνών.

γ) Clawback και rebate 2014 το οποίο αντιστοιχεί στο 90% πέντε μηνών. Το σύνολο των παραπάνω αντιστοιχεί σε ένα ολόκληρο χρόνο από τα τρία λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Προφανώς η άμεση απαίτηση αυτών των δεδουλευμένων από μια νέα διακυβέρνηση θα ήταν υπερβολή αλλά αυτή η αντισυμβατική λειτουργία του ΕΟΠΥΥ έχει φέρει τα περισσότερα και κυρίως τα εντίμως λειτουργούντα εργαστήρια σε οικονομικό αδιέξοδο. Λογική φαίνεται η εξόφληση των παρακρατηθέντων 10%, τουλάχιστον του 50% των clawback και rebate 2013, 2014 και ή συμφωνία συμψηφισμού των υπολοίπων με ληξιπρόθεσμες ή μή τωρινές ή μελλοντικές οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικούς φορείς (π.χ. εισφορές ΙΚΑ για προσωπικό, φόρος εισοδήματος κλπ.).

Πέραν του γεγονότος ότι έχουμε υποστεί δυσβάσταχτες, αυθαίρετες περικοπές, υποχρεωθήκαμε λόγω αδράνειας του κράτους να πληρώσουμε (όσα εργαστήρια λειτουργούν σε εταιρική μορφή) το φόρο που αναλογεί ακόμα και για τα χρήματα που ουδέποτε πληρωθήκαμε !!! O απόλυτος παραλογισμός του συστήματος έχει μηδενίσει κάθε ίχνος οικονομικής ρευστότητας στα εργαστήρια μας . Είναι λοιπόν αναγκαία η διευκόλυνσή τουλάχιστον όσων δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις των χρεών, να εισπράττουν στο ακέραιο τα οφειλόμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ χωρίς παρακρατήσεις έναντι μελλοντικών δόσεων. Τα ποσά αυτά στο μεγαλύτερο μέρος τους καταλήγουν σε τράπεζες, προμηθευτές ,μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

Ελπίζουμε το ΥΥΚΑ να δει θετικά τις παραπάνω προτάσεις μας, οι οποίες είναι φανερό πως διέπονται από ειλικρίνεια, τιμιότητα και δικαιοσύνη και έχουν ως σκοπό την εύρεση δίκαιων λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν επικίνδυνα τον κλάδο μας τα τελευταία χρόνια.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page