top of page

Ερωτήματα προς τον ΕΟΠΥΥ για τον νεο τρόπο υποβολων

ΣΥΝδεσμος ΕΡΓΑΣτηριακών ΙΑτρών

Ένεκα της ανακοίνωσης του οργανισμού σας για τον νέο τρόπο υποβολής και ελέγχου υποβολών και παραστατικών θα θέλαμε να σας υποβάλλουμε συγκεκριμένα ερωτήματα και να ζητήσουμε διευκρινήσεις:

  1. Δύναται ο πάροχος να προσκομίζει ο ίδιος τα παραστατικά στον οργανισμό σας ή είναι υποχρεωτική η χρήση εταιρείας κούριερ;

  2. Σε περίπτωση απώλειας των παραπεμπτικών από την εταιρεία κούριερ τι προβλέπεται για την αποζημίωση του παρόχου. Αν υπάρχουν σκαναρισμένα αντίγραφα θα γίνονται δεκτά από τον οργανισμό σας; Αν δεν υπάρχουν?

  3. Μέχρι σήμερα τα παραπεμπτικά κατατίθονταν με βάση τον αύξοντα αριθμό της υποβολής στο e-dapy. Σημειώνεται ότι για πρακτικούς λόγους δεν είναι πάντα δυνατό να είναι με ημερολογιακή σειρά εκτέλεσης. Ζητείται από τον οργανισμό σας να κατατίθενται πλέον με ημερολογιακή σειρά. Παρακαλούμε να παρέχετε περαιτέρω διευκρινίσεις επί του θέματος και να εξηγήσετε τι θα συμβαίνει σε περίπτωση που δεν τηρηθεί αυτή η σειρά και οι υποβολές παραδίδονται με την αρίθμηση του e-dapy και για ποιο λόγο είναι σημαντική η ημερολογιακή σειρά.

  4. Εξετάσεις εκτός αριθμητικών ορίων θα γίνονται δεκτές ως δαπάνες και θα αποζημιώνονται;

Σας υπενθυμίζουμε ότι η πλημμελής εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου βαρύνει τον οργανισμό σας και την ΗΔΙΚΑ. Στην περίπτωση που δεν γίνονται αποδεκτές πως θα επιλέγονται αυτές που θα απορρίπτονται.

Επίσης στην περίπτωση που συνεχίσει ο έλεγχος να μην πραγματοποιείται με την έκδοση του παραπεμπτικού θα πρέπει ο οργανισμός σας να ενημερώσει τους ασφαλισμένους και του συνταγογραφούντες συναδέλφους για το ελεγκτικό έργο των εργαστηριακών ειδικοτήτων, για την αποφυγή των καθημερινών προστριβών και με τις δύο αυτές ομάδες.

  1. Παρακαλούμε να μας διευκρινίσετε πως θα γίνεται πρακτικά η εφαρμογή του 5% στον δειγματοληπτικό έλεγχο.

  2. Για θέματα διαφάνειας θεωρούμε ότι στον εκάστοτε πάροχο θα πρέπει να παραδίδεται πόρισμα που να αναφέρει ακριβώς ποιές εξετάσεις κόπηκαν και για ποιο λόγο. Τα πορίσματα οφείλουν να είναι ενυπόγραφα και θα πρέπει να διευκρινιστεί ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθείται σε περίπτωση ενστάσεως.

  3. Ποιο θα είναι το χρονικό πλαίσιο του ελέγχου;

  4. Είναι υποχρεωτική η αναγραφή του φορολογικού παραστατικού επί του παραπεμπτικού;

  5. Για ποιο λόγο δεν γίνεται ηλεκτρονικός έλεγχος του πλήρους αρχείου; Πράγμα που είναι σαφώς πιο αντικειμενικό διότι θα αφορά το σύνολο της υποβολής και πιο εύκολο.

  6. Ποιοι υπάλληλοι σας θα εκτελούν τον έλεγχο; Σας υπενθυμίζουμε ότι ελεγκτικό έργο ιατρικού περιεχομένου δύναται να γίνεται μόνο από ιατρούς. Σημειώνεται ότι διαφωνούμε με εκ των υστέρων αποκοπή κωδικών με την δικαιολογία της διάγνωσης. Θεωρούμε ότι στην περίπτωση εφαρμογής αυτού του μέτρου θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ενημέρωση τόσο των ασφαλισμένων όσο και των συνταγογραφούντων παρόχων. Επίσης ο έλεγχος οφείλει να γίνεται κατά την έκδοση του παραπεμπτικού και σαφώς όχι μετά την εκτέλεση του

  7. Κατά την διαδικασία της αποστολής ζητάτε να επικολληθεί στον φάκελο ή το κουτί της αποστολής η ετικέτα που θα εκτυπώνουμε από το e-dapy στην οποία όμως είναι τυπωμένα -και άρα σε κοινή θέα των υπαλλήλων του ταχυδρομείου ή των κούριερ- εκτός των προσωπικών στοιχείων και στοιχεία οικονομικής φύσεως (αριθμός παραπεμπτικών, αιτούμενο ποσό),είναι νόμιμη η κοινή θέα τέτοιων στοιχείων ; ρωτηθεί η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων; Τι προσφέρει στη διαδικασία εκκαθάρισης και ελέγχου η φανερή αναγραφή τέτοιων οικονομικών στοιχείων;

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣ-ΙΑ)

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page